חינוך פיננסי

במסגרת תפקידכם כהורים, התפקיד עיקרי שלכם הוא לחנך את הילדים וללמד אותם  להסתדר עם העולם שסביבם, להקנות להם כלים שיעזרו להם להתמודד עם החיים.

חינוך פיננסי - מה זה אומר?

איך אתם כהורים, יכולים ללמד את הילדים שלכם להתנהל נכון מבחינה פיננסית ולהגיע לעצמאות כלכלית הכי מהר שאפשר?

על פי כתבה שפורסה בעיתון גלובס, ליניב פוהורילס יש כמה רעיונות טובים.

בגיל צעיר נלמדים כל כישורי החיים ומתקבעים הרגלים. דווקא בנושא הפיננסי יש ואקום במערכת החינוך וכל הנטל נופל על ההורים.

 

הילדים שלנו יודעים שכסף פירושו כוח. כמו הרבה דברים הקשורים לחינוך, גם פה הדוגמא האישית היא החשובה ביותר. אם אתם מחליפים נייד כל חודשיים ומשפצים את הבית פעם בשנה, סביר להניח שהילדים שלכם יעשו את אותו דבר. לפעמים יש פער בין מה שאנחנו עושים, לבין מה שאנחנו רוצים שהילדים שלנו יעשו וזה לא עובד, למה? כי לדוגמא האישית יש תפקיד מכריע בתחום החינוך הפיננסי (לדעתי בכל תחומי החינוך הדוגמא האישית היא קריטית, אבל זה לכתבה אחרת).

אבל, עם כל הכבוד להורים ולדוגמא האישית, לסביבה יש השפעה חזקה מאוד על הילדים וגם על ההורים. יש לנו נטייה להוריד מעצמנו אחריות ולהגיד שהכול בגלל השפעת החברה. נכון שהסביבה משפיעה, זו בדיוק הסיבה לזה שאנחנו כהורים צריכים לעבוד קשה ולהיות הרבה יותר מעורבים, על ידי עידוד שיח פתוח עם הילדים על נושא הכסף. 

דסי צוראל, מנחה בכירה במכון אדלר מסבירה:

כדאי מאוד לשתף את הילדים ולהתייעץ איתם. כבר כשהם ילדים קטנים להכיר להם מושגים למשל: מה זה כסף, משכורת ותקציב. להסביר להם במילים פשוטות איך מחלקים את הכסף בין ההוצאות השונות ואיך יוצרים סדר עדיפויות נכון. כשהם גדלים, לא לפחד לשקף את המציאות כמו שהיא אם למשל אחד מההורים פוטר, לשקף להם שכרגע המצב הוא כזה וצריך להצטמצם עד שהבעיה תחלוף. ברגע שאתם כהורים לא תמדדו את עצמכם ואחרים לפי גובה המשכורת, גם הילדים שלכם לא ימדדו ככה אנשים. 

נכון שהכול יפה בתיאוריה ואז, מה שקורה בפועל – זה ילד שעושה הצגה שלא הייתה מביישת את ה"בימה" על רצפת הקניון כי לא קניתם לו צעצוע שהוא רצה. 

הילדים למדו שכעס "מפעיל" את ההורים. הם מובכים ומוותרים על העקרונות שלהם, העיקר שהילד יפסיק לצרוח. הבשורה הטובה היא שיש לזה פתרון. הפתרון נקרא "תקיפות אדיבה", התקיפות היא גם כלפי ההורה וגם כלפי הילד. כלפי ההורה: אני לא מוותרת על העקרונות שלי ולא חורגת מהתקציב שהקצבתי לעצמי. כלפי הילד: אני לא חורגת מהתקציב שהגדרתי, אני אחבק אותך ואקשיב עד שתירגע אבל אני לא קונה לך את הצעצוע הזה. וכך, עובר מסר חד וחלק. החלק של ההסבר הוא חשוב מאוד, בגלל זה צריך לעשות אותו תמציתי ולא מעיק. ילדים מאבדים ריכוז מהר ואם תתחילו להרצות להם, המסר פשוט לא יעבור. באופן כללי, אנחנו כהורים צריכים ללמוד להתמודד עם התסכול של הילדים. אין מה לעשות, חלק גדול מהחינוך הוא הצבת גבולות והתמודדות עם התגובות של הילדים.

האתגר הגדול הוא, שאתם צריכים להעביר לילדים נושא שאף פעם לא למדתם. אין שיעורים בנושא במערכת החינוך ופעם לא היו מדברים על כסף עם הילדים. עוד לפני שנכנסים ילדים לתמונה, הזוג צריך לעשות התאמת ציפיות. לכל אחד יש אג'נדה והתייחסות אחרת לכסף וצריך ליישר קו.

מהן הטעויות הנפוצות?

יש הורים שנותנים לילדים כסף על עזרה במטלות הבית. סליחה? הם לא חלק מתושבי הבית? למה צריך לתגמל אותם על זה שהם עושים פעולות בסיסיות? הדרך הטובה ביותר היא לתת להם קופת חיסכון ודמי כיס כך, הם ילמדו צרכנות נכונה, ניהול תקציב, לדעת לסנן "רעשים" מפרסומות ולהגיד את האמת – מותגים לא קונים אושר או חברים. 

דוגמא נוספת היא הורים שנותנים לילדים דמי כיס גבוהים. חייבת להיות התאמה בין גילו של הילד לדמי הכיס שהוא מקבל. כך, תוכלו ללמד אותם איך להתנהל נכון עם כסף והם לא ילכו לאיבוד.

בדור של היום, שתרבות הצריכה היא מטורפת והכל חייב להיות כאן ועכשיו, חייב להציב גבולות ברורים כשהילדים עדיין קטנים. אחרת, כשהילד יגדל הוא יסחט אתכם רגשית. זה בדיוק הקו (הדק מאוד יש לציין) בין הפקרות וחינוך. זה קשה, לפעמים אפילו מאוד, אבל זה עניין של בחירה.

מה אתם כהורים יכולים לעשות?

עם כל הרצון שלכם להפיל את כל האחריות על מערכת החינוך, הכול מתחיל בבית. קחו את הילדים איתכם לקניות, תלמדו אותם להשוות מחירים בין המוצרים השונים (חיסכון), איך נראה הכסף, איך משלמים ומה זה עודף. מילות המפתח הן דחיית סיפוקים וקניה חכמה.

הסמכות שהייתה לכם פעם מעצם היותכם מבוגרים, נעלמה. מה שנשאר עכשיו זה הדוגמא האישית. תפקוד טוב של משק בית, דורש ניהול אחראי, טוב ועקבי. רק ככה יעבור המסר שרציתם להעביר לילדים.

ומה קורה בעולם?

ממחקר שבוצע בשנת 2010 נמצא, שיש דגש גדול מאוד בעולם על לימוד העקרונות הפיננסיים בקרב בני נוער. עוד נמצא, שהלימוד הזה לא מתבצע במערכת החינוך אלא בזמן חופשי של הילדים במרכזים קהילתיים, באינטרנט ובטלוויזיה. 

למשל בארה"ב יש תוכנית שנקראת "MONEY MATH", והיא מופנית לתלמידים בכיתות ז'-ט'. יש תוכניות נוספות, אותן מפעיל הממשל הפדרלי והן מיועדות לגילים המבוגרים יותר (ט'-יב'). באיחוד האירופאי יש מספר מדינות שידועות בשימת הדגש שלהן על החינוך הפיננסי. הבולטות שבהן הם בריטניה, אוסטריה וגרמניה. צרפת והולנד נמצאות לא הרבה אחריהן. 

השאירו פרטים ונחזור אלכם
פרטיך ישמשו לצורך קבלת הצעת מחיר, בכפוף לתנאי השימוש ולמדיניות הפרטיות של האתר

למה חשוב כל כך ללמוד על התנהלות כלכלית נכונה?

מחפשים לחיות נכון? קודם כל מסדרים את הניירת המשפחתית

איך כדאי להתנהל נכון מבחינה כלכלית?

יש לכם הרבה הלוואות? חולמים להגיע לשלווה כלכלית? מתחילים לחיות נורמאלי!

מהן הטעויות הכלכליות הנפוצות שמהן חשוב להימנע?

מחפשים דרך להגדלת ההון העצמי? איך מגדילים הון עצמי?

מהם 3 הצעדים המומלצים לזוגות צעירים להתנהלות כלכלית תקינה?

כיצד תדעו כמה כסף אתם מוציאים מדי חודש?

מחפשים להגדיל הכנסה בתחום הניקיון? הפוסט הזה יעזור לכם!

החובות מעמיסים עליכם? לפניכם שאלות והתשובות שיעזרו לכם להשתקם!

רוצים להצליח בכלכלת הבית? הכתבה הבאה תעזור לכם!

רוצים לחיות רגוע? מתחילים לחיות עם התנהלות כלכלית מושכלת!

תודה שיצרת קשר עם המפתח לכלכלת משפחה

נחזור אליך בהקדם

יצירת קשר מהירה

פניה מהירה: